Dodatek za upravljanje slik in slikovnih galerij

Le česa se sploh ne da narediti z Joomlo...

Za urejanje slik in slikovnih galerij največkrat uporabljam phoca gallery dodatek/komponento k joomla! CMS-ju.
Ker je to zelo obširen dodatek si lahko več o dodatku in njeni uporabi preberite na njihovi uradni strani http://www.phoca.cz/phocagallery
Tu se bo prikazalo kako dodamo slike, katere smo prenesli iz našega računalnika, v phoca galerijo, ter kako se te slike vključi v prispevek. Za prikazovanje slik v prispevkih uporabljam ta dodatek zato, ker se slike povečajo »animirano«. Vidite kako se odpirajo slike na tej spletni strani, to je zaradi uporabe omenjenega dodatka.

POZOR: Kot prvo moramo imeti slike naložene na naši spletni strani (to smo se naučili v vodiču prenos datotek) in nujno v mapi phocagallery. Za prenos datotek lahko uporabimo tudi sam dodatek phocagallery, med vodičem bom na hitro omenil kako.
Skok na upravljanje slik v Phoca galeriji.
Skok na dodajanje Dodajanje slike iz phoca galerije v prispevek
Do dodatka/komponente phoca gallery pridemo na sledeč način. V zgornjem meniju joomle postavimo miškin kazalec na komponente (1.) v spustnem meniju kliknemo phoca galerija (2.).


Upravljanje slik v Phoca galeriji
Odpre se nam nadzorna plošča Phoca galerije. Prek nje lahko urejamo ponujene možnosti (ustvarimo kategorijo, dodamo slike, ...). Zaradi urejenosti in boljšega pregleda si tudi tu s klikom ustvarimo kategorije (1.)

Odpre se nam stran s seznamom kategorij. Kategorijo ustvarimo na klik nov (1.).

Nato uredimo ime in lastnosti kategorije. Po navadi zadostuje da dodate samo ime (1.). Zaključimo s klikom na shrani&zapri (2.)

V seznamu se ustvari nova kategorija (1.). Nato kliknemo slike (2.) (če imamo že ustvarjene kategorije in bi radi dodajali samo slike, že na nadzorni plošči kliknemo slike).

Odpre se seznam slik. Za urejanje/dodajanje naloženih slik kliknimo večkratno dodajanje (1.)

V tem oknu uredimo slike po kategorijah. Postopek je sledeč: V polju ime datoteke (1.) se premikamo po mapah na strežniku, ko poiščemo želene slike jih s kljukico izberemo (2.) (izberemo lahko več slik hkrati, tako da pred želenimi slikami damo kljukico). Izbranim slikam določimo kategorijo (3.) in s klikom na shrani&zapri (4.) nam dodatek phoca gallery ustvari vse potrebno za nadaljnjo uporabo slik na spletni strani. V polja naslov (5.) in vzdevek (5.) nam ni potrebno vnašati ničesar saj program sam ustvari besede iz same datoteke (če pa želite specifična imena lahko tu vnesete kar vam paše).

Naj omenim še to da se prek tega okna večkratno dodajanje, lahko prenese tudi slike iz vašega računalnika na strežnik. Uporaba Java nalaganja (1.) je uporabna zato, ker lahko prenesemo več slik naenkrat in nam ni potrebno prenašati slik vsake posebej. Kliknite browse (2.) da se pojavi okno raziskovalca s katerim izberete slike... Za urejenost prenesenih slik uporabite ustvarjanje mape (3.) in prenesite slike v njo.

Ko smo v oknu večkratno dodajanje kliknili shrani in zapri, se avtomatsko vrnemo na seznam fotografij, sedaj vidimo da se je pojavila v seznamu nova slika (1.). Sedaj imamo sliko pripravljeno za nadaljnjo uporabo v galerijah, prispevkih...

Dodajanje slike iz phoca galerije v prispevek
V prispevek vključimo sliko na naslednji način. Na želeno mesto v prispevku dodamo sliko s klikom na ikonco Phoca gallery image (1.).

Odpre se nam izbirno okno (1.). Za nas je največkrat uporabna opcija SLIKA (2.) (image)

Po izboru SLIKA se nam odpre okno v katerem izberemo kategorijo (1.) v kateri je želena slika.

Ko se nam razvrstijo pripadajoče slike (1.) izbrane kategorije (2.), sliko izberemo s krogcem pred njo (3.).

Ko smo izbrali sliko se z drsnikom (1.) spustimo na konec okna in kliknemo vstavite kodo (2.). Tu lahko spreminjate mnogo nastavitev prikaza slike. Večkrat pride prav Plavajoča slika (3.) s tem določite pozicijo slike glede na tekst (levo/desno).

V urejevalniku teksta/prispevka se nam pojavi koda (1.),

 katera nam bo v ospredju spletne strani prikazala sliko (1.) in ne teksta. Sliko lahko s klikom nanjo povečate.

V tem vodiču je bil prikazan samo vrh ledene gore, uporabe phoca gallery ...