Tudi slika lahko služi kot povezava

hmm, on to resno? Slika kot link...

Sedaj ko znamo prenesti datoteke na našo spletno stran, si oglejmo kako lahko prenesene datoteke uporabimo.
V vodiču Dodajanje tekstovnih povezav smo omenili, da lahko za povezavo v prispevku uporabimo tudi sliko. Slika kot povezava.

OPOZORILO pri sledečem postopku je nerodna stvar ta, da ni priporočljiva uporabita velikih slik, saj velika slika poveča čas nalaganja spletne strani. Priporočljiva je predhodna obdelava/pomanjšanje slike (na primerno velikost cca. 300 px (točkovnih pik)). Urejevalnik prispevkov ponuja, da preveliko sliko pomanjšamo v upravitelju slik, toda tega postopka se raje izogibajte.
Ko urejamo/ustvarjamo prispevek, moramo prvo vstaviti sliko v prispevek nato pa vstavljeno sliko spremeniti v povezavo. Prvi korak vstavljanje slike: Kliknemo ikonco Insert/edit image (1.).


Odpre se nam okno upravitelja slik, prek katerega uredimo lastnosti in sliko vstavimo v prispevek.
V polju folders (1.) se premikamo po mapah naše strani. Ko se premaknemo na pravo mapo s klikom izberemo želeno sliko (2.). Ko je slika izbrana se nam prikažejo podatki(3.) in lastnosti(4.) slike.
Poglejmo si pobliže lastnosti (4.) slike. Url (5.) to je naslov kjer se nahaja slika. V alternate(6) tekst vpišite kratek opis/bistvo slike. Dimensions (7.), to je v OPOZORILU omenjena možnost spremenitve velikost, v polja vpišete velikost(širino/višino) slike katera vam najbolj ustreza za vaš prispevek. Alignment (postavitev) (8.) s to lastnostjo določite kje naj se nahaja slika glede na tekst. Margin (9.) s tem povečate prazni prostor med sliko in tekstom. Border (10.) to je okvirček okoli slike. V oknu preview opazujte spremembe (11.). Zaključimo s pritiskom na Insert (12.).

Slika se pojavi v prispevku. Drugi korak: spremenimo sliko v povezavo, ponovno 1x kliknemo na sliko da jo izberemo (okrog slike se pojavijo kvadratki) (1.) in kliknemo verigico (povezave) (2.).

Odprlo se nam bo okno upravitelja povezav. V našem primeru bomo malo sliko uporabili kot povezavo do slike originalne velikosti. Kliknemo ikonco Browse (1.),

odpre se nam raziskovalec s katerim prek polja folders (1.) poiščemo želeno datoteko (v našem primeru sliko) 1x kliknemo na datoteko (2.) in kliknemo insert (3.).

Odpre se nam prejšnje okno v katerem dodatno vpišemo naslov/kratek opis povezave (title) (1.). Ko vpišemo zahtevano kliknemo še insert (2.)

Sedaj nam bo slika služila kot povezava.