V Centru zdravja vam ponujamo možnost kirurškega odstranjevanja – ekscizijo znamenj in ostalih kožnih in podkožnih tvorb ter izboljšavo videza brazgotin, torej reekscizijo. Nudimo vam tudi strokovne posvete o vaših diagnozah – drugo zdravniško mnenje.

Vsakemu od nas je lasten videz pomemben!

Večina kožnih tvorb in znamenj je povsem benignih, torej nenevarnih in za odstranjevanje le-teh se običajno pacienti odločajo iz estetskih razlogov. Včasih so kožne tvorbe – lezije lahko tudi moteče iz funkcionalnega vidika, saj se nahajajo na mestih, kjer so podvržene stalnemu mehaničnemu draženju (stik z  robovi oblačil – modrci, hlače; poškodbe pri britju, itd).

Sumljive kožne tvorbe in znamenja

Kirurg vas bo že ob pregledu seznanil z diagnozo. V primeru, da gre za suspektno (potencialno rakavo) obliko tvorbe ali znamenja, vam omogočimo nadaljnjo obravnavo v obliki histo-patološke preiskave, ki bo dokončno pokazala, za kakšno kožno tvorbo gre.

Potek operacije v lokalni anesteziji brez bolečin

Po predhodnem pregledu v lokalni anesteziji (z lokalnim anestetikom) izrežemo tvorbo ali znamenje. Poseg je neboleč. Na koncu se kirurško rano zašije z šivi. Pacient dobi natančna navodila po operaciji. Odstranitev šivov se izvede pri nas, v roku 7-10 dni po operaciji.

V primeru sumljive spremembe, se izreže skupaj z minimalnim varnostnim robom zdrave kože. Minimalni varnostni rob znaša od 2 do 5 mm v vseh smereh (širini in globini). Namen tega posega je zagotoviti tkivo za histološko preiskavo pigmentne spremembe. Histološka preiskava je danes edina preiskava, s katero potrdimo diagnozo maligni melanom. Osnovno pravilo je, da izrežemo sumljivo pigmentno spremembo v celoti, saj je lahko rakavo spremenjen le del pigmentne spremembe (“materino znamenje”, ki se je na enem delu spremenilo v začetni melanom) in samo v celoti izrezana pigmentna sprememba omogoča popolno histološko preiskavo. Histološki izvid po diagnostični eksciziji je lahko:

  • Nerakava pigmentna sprememba (npr. navadni melanocitni nevus – materino znamenje). Varnostni rob od 2 do 5 mm v tem primeru seveda zadošča ter hkrati pomeni, da ni bilo po nepotrebnem odstranjenega preveč tkiva, kar bi povzročilo nepotrebno veliko brazgotino, ki lahko moti tako estetski izgled kot tudi funkcijo.
  • Melanom in situ – v tem primeru je bila pigmentna sprememba že začetno rakavo spremenjena, vendar ta vrsta melanoma še ni pravi rak, saj nima sposobnosti zasevanja. Pet milimeterski varnostni rob zadošča tudi v terapevtske namene in pri takšni diagnozi pomeni diagnostična ekscizija tudi že dokončno terapijo.
  • Invazivni melanom – pravi rak z možnostjo zasevanja v bezgavke ali oddaljene organe. Diagnostični varnostni rob v tem primeru ne zadošča in bo potrebna dodatna operacija.

Za vas bo poskrbel kirurški strokovni tim: Nikolaj Kinkela, dr.med.,spec.kirurg
                                                             Ana Žužek Barle, mag.dietetike, dipl.m.s.

DRUGO ZDRAVNIŠKO MNENJEV

Centru zdravja vam nudimo možnost strokovnega posveta ali drugo zdravniško mnenje z zdravnikom specialistom kirurgom.
Drugo mnenje je smiselno poiskati, kadar vašim zdravstvenim težavam v standardnih postopkih diagnostike ni možno najti vzroka oziroma ob diagnozi, ki pomeni veliko ogroženost za vaše zdravje ali življenje in odpira več možnosti zdravljenja.

Zavedamo se pomembnosti in odgovornosti za vaše zdravje, zato vam z individualnim celostnim pristopom skušamo nuditi najboljšo možno obravnavo.

CENIK

ZDRAVSTVENA DEJAVNOST – KIRURGIJA

     
SPECIALISTIČNI KIRURŠKI PREGLED znamenj (nevusov), kožnih tvorb

Obsega individualni posvet in strokovni pregled, ki ga opravi izkušeni kirurg. Poda oceno tveganja za zdravje, pisni izvid z diagnozo, strokovno svetovanje glede zdravljenja in morebitnih terapevtskih ukrepov oziroma operacije.

40 – 60 €    
 SPECIALISTIČNI STROKOVNI POSVET- drugo zdravniško mnenje

Obsega individualni pregled in posvet z izkušenim specialistom kirurgom, pregled obstoječih izvidov in primerjava, pisni izvid z diagnozo, strokovno svetovanje glede zdravljenja in morebitnih terapevtskih ukrepov oziroma operacije.

70 – 100 €    
 Odstranjevanje manjših izrastkov ali bradavic – manjši kirurški poseg

Cena je odvisna od števila in velikosti lezij, za kar se dogovorimo ob pregledu – obsega odstranitev v lokalni anesteziji ter prevezovanje in odstranjevanje šivov po operaciji.

50 – 70 €    
 Kirurški izrez znamenja, tvorb ali tumorja na koži

Cena je odvisna od števila in velikosti znamenja, za kar se dogovorimo ob pregledu – obsega klasični kirurški izrez s sodobno podkožno tehniko šiva (minimal scar tehnika) v lokalni anesteziji ter prevezovanje in odstranjevanje šivov po operaciji.

100 – 150 €    
 Histopatološki pregled tkiva

Cena pregleda tkiva je odvisna od vrste bolezenskega stanja oziroma lezije.

60 – 80 €